• nedelja, 22. septembar 2019.
  • sabacdanas@gmail.com

Šabačka tvrđava “Stari grad”

stari grad članak

Šabačka tvrđava “Stari grad”

Stara Šabačka tvrđava je podignuta na desnoj obali Save nekoliko desetina kilometara nizvodno od ušća Drine u Savu.

stari sabac stari grad gravira 700 šabacTvrđava i područje oko nje, kao važan strateški položaj bili su značajni za Srbiju, Tursku i Ugarsku i pre nekoliko vekova. Česti ratovi na ovim prostorima su uticali da je tvrđava često menjala vlasnika. Šabačka tvrđava je po načinu gradnje slična tvrđavama koje su podizanena obalama Save i Dunva. Zidana je na četvorougaonoj osnovi sa okruglim kulama na uglovima, sem istočne koja je imala trapezastu osnovu. Današnja tvrđava, tj. njen južni deo je polovina prvobitne tvrđave, dok je ostatak vremenom odnela Sava.

Za vreme Turske vladavine u XVII veku tvrđava je bila važno vojno uporište ali i trgovinsko središte. Prvenstveno, zbog izuzetnog povoljnog geografskog položaja, naselje koje se formiralo u okolini tvrđave se brzo širilo i brzo se razvijalo: ekonomski, kulturno, politički i vojno.

O veličini, izgledu i povezanosti Šabačke tvrđave,IMG_0844 koja se do početka XVII veka nazivala “Zaslon”,  sa ostalim teritorijama najbolje svedoče očuvane ručno crtane geografske karte iz perioda Ugarske vladavine. Od raja XVI i početka XVII “Zaslon” je postao “Šabac” i kao “Šabačku tvrđavu” Turci su je 1867. godine predali knezu Mihailu. Nešto pre ovog događaja, Šabac doživljava procvat, trasiran po ugledu na evropske gradove, a taj period poznat je pod nazivom “Jevremovo zlatno doba”. Postavljen na dobrim osnovama imao je dovoljno prostora da se razvije u moderan grad.

IMG_8252_resizeDanas tvrđava ima drugačiji izgled, delimično je restauirana, zajedno sa širom okolinom je uređena i osvetljena. Uređena peščana plaža, šetalište pored Save, trim staza i velika travnata površina sa sportskim terenima na mestu bivše kasarne omiljeno je mesto za odmor, rekreaciju i sport mnogim Šapčanima.

Ovaj izuzetan ambijent će biti mesto održavanja, pozornica na otvorenom, programa dela ŠLF-a (Šabačkog letnjeg festivala), značajne kulturne i važne turističke manifestacije. Hiljade posetilaca iz Srbije i inostranstva će uživati u muzici poznatih izvođača, ambijentu i gostoprimstvu Šapčana.

“Stari grad” je šabačko kultno mesto, nezaobilazno je i neopisivo značajno za stasavanje generacija Šapčana.

Kao deca smo sa roditeljima čestoDSC_0073-01 šetali pored Save, učili da pecamo, da plivamo, da se družimo. Bojažljivo bi istraživali okolinu tvrđave i sa strahom zavirivali u njenu unutrašnjost, ali pod nadzorom roditelja. Odlazili smo sa “Starog grada” pre večernje najezde komaraca, prepuni utisaka, vidno umorni ali i zadovoljni.

13820733_10209999580642929_1785620307_nKao osnovci smo redovno odlazili na Savu da se družimo i na popularnoj “Dudari” bosi igramo fudbal na male goliće. Vraćali smo se uveče preplanuli od sunca, izgrebani, crveni po celom telu od žare, umorni, gladni, sa ukusom zrelih žutih i rumenih dženarika u ustima ali zadovoljni.

Kao srednjoškolci smo sve manje igrali fudbal,IMG_7793_resize a leti smo ceo dan provodili na plaži pored tvrđave. Sve više smo se družili sa devojkama i po običaju nismo primećivali da nas je zatekao mrak. Kući smo nosili miris njihove kose i ukus njihovih usana, ubode komaraca, ali zadovoljni.

Kao maturanti smo matursko veče završavali u ranim jutarnjim časovima na “Starom gradu”. Pevali smo, rastajali se i sa ponekom suzom otiskivali sa pristaništa “Starog grada” u život zadovoljni.

IMG_2350_resize

Komentari

Šabac danas
error: