• nedelja, 22. septembar 2019.
  • sabacdanas@gmail.com

Saborna crkva u Šapcu

crkva članak

Saborna crkva u Šapcu

hram1Saborna crkva posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu je najveći pravoslavni hram u Šapcu.

Šapčani su sadašnju crkvu gradili od 1829. do 1931. godine. Podignuta je na placu koji je crkvi darovao zlatar Jovan Kurteša – Kurtović. Majstor neimar bio je Kosta Dimović iz Ohrida. Drvorezbarske radove je radio Đorđe Dević iz Bačke Palanke a pozlatarske je radio Miloš Branković. Ikonostas je oslikao slikar Pavle Predić od 1853. do 1857. godine. Zvonik je naknadno ozidan, a 1856. godine je postavljeno 7 zvona koje je izlila kragujevačka topolivnica.

crkva fb

O gradnji crkve postoji zapis iznad ulaznih vrata na severnoj strani, a podaci o gradnji zvonika su zapisani na ploči od crvenog mermera koji se nalazi iznad ulaznih vrata na zapadnioj strani crkve.

 

Saborna crkva u Šapcu

Danju je divna, noću veličanstvena, sija obasjana svetlošću reflektora, podseća na svetionik koji se izdiže iz divnog gradskog jezgra i savršeno se uklapa u arhitekturu našeg grada.

Nezaboravne su nedeljne liturgije prožete pojanjem crkvenog hora. U sećanju svakog Šapčanina ostaju slike venčanja i krštenja ispunjene mirisom tamnjana iz naše crkve.

Šabac danas
error: