• nedelja, 22. septembar 2019.
  • sabacdanas@gmail.com

Šabac

Šabac

Šabac

Valecny_kriz_foto_Ratni krst ČehoslovačkeSrbija – to je jedna od najlepših i najhrabrijih stranica istorije čovečanstva. Srbija to je potpuno junaštvo – reči su admirala Kolčaka na banketu u Čeljabinsku 1919. godine.  Šabac je jedna od najlepših stranica Srbije, potpuno junaštvo sa tri velika ordena: Francuskim Ratnim krstom sa palminom grančicom (1920. godine), Ratnim krstom Čehoslovačke (1926. godine) i Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV reda (1934. godine).

 

konak Gospodar Jevrema Obrenovica“Mali Pariz”, grad sa dugom tradicijom sa Okružnom i varoškom bolnicom i apotekom iz 1826.  godine, Osnovnom školom iz 1826. godine, sa Gimnazijom iz 1837. godine, sa klavirom, muzičkim društvom, pozorišnim predstavama, kasarnom, kafanama, fijakerima, krevetima po uzoru na Evropske, prozorskim staklima koje je imala među prvima u Srbiji je bila “Prva varoš Srbije”.

Šabac danas je portal koji će predstavljati riznicu sadržaja o Šapcu koji to zaslužuje, jer je tokom svog postojanja bio najbolji ili među najboljima, rasadnik najboljih iz oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta. Razvijaće se zajedno sa Šapcom, koji cveta i poprima izgled modernog evropskog grada, kao što je to činio pre 200 godina u doba gospodara Jevrema Obrenovića.

Komentari

Šabac danas
error: