• nedelja, 22. septembar 2019.
  • sabacdanas@gmail.com

Gospodar Jevremova ulica

gospodar J

Gospodar Jevremova ulica

Pre dvesta godina u Šabac je stigao Jevrem Obrenović, ober-knez Šabačke nahije. Nakon šest meseci tamničkog života u Beogradskoj  tvrđavi, narušenog zdravlja, hrom u jednu nogu, dvadesetšestogodišnji Jevrem, najmlađi brat Miloša Obrenovića, u Šapcu preuzima brojna zaduženja koja obavlja pedantno i uredno. Prikupljao je porez, bavio se komunalnim uređenjem grada, suzbijao hajdučiju, gušio bune, naseljavao pridošlice, bavio se diplomatijom.

gospodar JevremovaOsniva i organizuje rad Magistrata, čije su nadležnosti objedinjavale administrativno-upravnu, policijsku i sudsku vlast. Petnaestogodišnje angažovanje u Šapcu ga je svrstalo u red znamenitih besmrtnika, pa se taj period naziva “Jevremovim zlatnim dobom” zaslužno za naš “Mali Pariz”.

Jevrema Obrenovića ćemo pamtiti po osnivanju škole, apoteke, bolnice, kasarne i po još mnogo dobroga i korisnoga za Šabac i Šapčane.

Šabac je danas širok, uređen, divan grad u svakom pogledu, među najbogatijim i najlepšim je gradovima Srbije. Ogromnu zaslugu za to ima Jevrem Obrenović, čije su vizije Šabac svrstale u grad kulture, umetnosti, obrazovanja, sporta, karnevala, turizma i velikog ekonomskog potencijala.

glavnaTadašnju šabačku varoš Jevrem je uradio po ugledu na evropske gradove. Glavne ulice su bile široke i sekle su se pod pravim uglom, a ostale su “prema njima… izvedene lenjirom”. Gospodar Jevrem je puno učinio za Šabac i Šapčane, a mi smo u znak zahvalnosti glavnu ulicu nazvali njegovim imenom. To je jedna od onih glavnih ulica koje je postavio gospodar Jevrem.

GJUTo je danas prostorno-istorijska celina, jedinstveni spomenički kompleks, sačuvani deo gradskog jezgra. Dva veka sa posebnom pažnjom oblikovana, danas sija u svoj svojoj lepoti i posebnosti. “Zajednička karakteristika svih zgrada, bez obzira kojeg su stila, je bogato obrađena ulična fasada, istaknuti portali i pasaži, atici dekorisani ili balusterima ili motivima floralnog, antropomorfnog ili geometrijskog porekla, a na monumentalnijim i bogatim kućama i zgradama javne namene često se kao završetak postavljaju stojeće ljudske figure u nizu (Krsmanovića kuća, kuća Samurovića, i tako dalje).”

Deo starog gradskog jezgra 2006. godine proglašen je glavna Šabacza kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja. Šapčani su to na pravi način razumeli i za kratko vreme stvorili divnu pešačku zonu, sa obnovljenim fasadama. Centar grada je poprimio jedan sasvim nov izgled u kojem je dominirala gospodar Jevremova ulica. Ubrzo nakon toga 2007. godine je proglašena za najlepšu u Srbiji. Najveća lepota ipak izvire iz duše nas Šapčana.

 

Šabac danas
error: